Simppeli sipulileipä

1 leipä

Simppeli sipulileipä

Kuva: Arto Vuohelainen

Teksti: Sirpa Talka

Me-lehti: 07/2011

Ainekset


1 pieni sipuli
2 tl rypsiöljyä
½ pkt hiivaa
3 dl vettä
1 kananmuna
1 rkl siirappia
1 tl suolaa
4 dl vehnäjauhoa
1 dl perunasoseaineksia
Päälle:
maitoa
karkeaa suolaa

Valmistusohje


Silppua sipuli ja paista silppua rypsiöljyssä paistinpannulla, kunnes seos on läpikuultavaa.

Murenna hiiva kulhoon. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja kaada se hiivakulhoon. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää joukkoon sipuli, kananmuna, siirappi ja suola.

Lisää jauhot sekä perunasoseainekset. Alusta taikina kimmoisaksi. Lisää tarvittaessa hiukan jauhoja. Sekoita ja kohota taikinaa liinan alla 45 minuuttia.

Työstä taikina jauhotetulla työtasolla palloksi. Ripottele valurautapannun pohjalle vehnäjauhoja ja taputtele taikina pannuun. Ripottele päälle hiukan vehnäjauhoja ja suojaa tuorekelmulla. Kohota leipää tuorekelmulla suojattuna puoli tuntia. Huomaa, että pannun kahvassa ei saa olla kuumuutta sietämätöntä materiaalia.

Leikkaa kohonneen leivän pintaan ristikko, voitele leipä maidolla ja ripottele päälle suolaa. Paista leipää 175-asteisen uunin alatasolla noin 30–40 minuuttia.

Peitä uunista otettu leipä leivinliinalla.