Valkosipulietanat ja Burgundin pata

4-6 annosta

Valkosipulietanat ja Burgundin pata

Ainekset

Valkosipulietanat:
28-32 etanaa
150 g suolaista voita
4-5 valkosipulin kynttä
1/2 dl hienonnettua persiljaa
1/2 dl raastettua parmesaania
hyvää vaaleaa leipää

Burgundin pata:
170 g pekonia
2 isoa porkkanaa
1 iso sipuli
4-6 valkosipulin kynttä
n. 600 g naudan ulko- tai kulmapaistia
1 dl vettä
2 rkl vehnäjauhoja
mustapippuria myllystä
2 laakerinlehteä
2 oksaa persiljaa
muutama timjamin oksa
1 varsi lehtiselleriä
3 dl lihalientä
n. 3 dl punaviiniä
3 rkl tomaattipyreetä
2 tl soijakastiketta
rasia tuoreita herkkusieniä
10-15 pientä sipulia

Valmistusohje

Valkosipulietanat:
Tee etanat etanapannuihin tai pieniin annosvuokiin. Valuta etanat lävikössä ja lado pannuihin. Sekoita voihin kaikki mausteet. Nosta teelusikalla nokare jokaisen etanan päälle. Paista 250 asteisessa uunissa max. 10 min. Tarjoa lisänä hyvää maalaisleipää leipää.

Burgundin pata:
Suikaloi pekoni. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulin kynnet sekä paloittele porkkanat. Kuutioi liha. Kuumenna kolmasosa pekonista pannulla ja paista sipulisilppu rasvassa kauniin ruskeaksi. Siirrä pataan. Ruskista porkkanapalat kevyesti ja kaada sipulien joukkoon. Kuumenna puolet jäljellä olevasta pekonista ja ruskista lihakuutiot muutamassa erässä nopeasti kauniin ruskeaksi. Laita ruskistetut lihakuutiot pataan. Huuhtele pannu 1 dl vettä ja hulauta huuhteluvesi pataan. Ripottele vehnäjauhot lihojen päälle ja sekoita. Kaada punaviini ja lihaliemi myös pataan. Lisää mausteet (sido laakerinlehdet, persiljaoksat, timjami ja sellerinvarsi nyytiksi esim. sideharjonyyttiin, niin se on helpompi nostaa valmiista padasta pois) ja pyree. Laita kansi päälle ja kypsennä pataa uunissa 175 asteessa noin 2 tuntia. Kuumenna loput pekonit pannulla ja ruskista siinä kuoritut pikkusipulit kauniin värisiksi. Lisää ne pataan ja jatka hauduttamista. Ruskista herkkusienet kokonaisina ja laita 5 minuutiksi padan joukkoon. Tarkista maku, poista maustenyytti ja tuo tarjolle. Tarjoile esim. riisin kanssa.